söndag 8 december 2013

Andra advent


Hej alla goa bloggisar!
Det blev ett oplanerat uppehåll mellan inlägg. Det beror på att vi satt strömlösa nästan i ett dygn på grund av stormen Sven med alla medföljande konsekvenser. Men nu är strömmen tillbaka och internet med och jag kan äntligen blogga igen :)
Idag är det andra advent och det ligger ett härligt täcke av snö utanför fönster. Vi ska ha gäster och jag har provat baka en fransk julstubbe. Åhh så god den tårtan blev. Den måste jag göra igen nu till jul. Här är receptet.


Bûche de Noël - fransk julstubbe

(10 bitar)
3 ägg
1 1/2dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
2 msk konjak

Glasyr:
100g mörk choklad (70%)
50g smör, rumstempererat
2 msk vispgrädde

Garnering:
kakao

1. Satt ugnen på 250º. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i äggpöset. Rör ner till en jämn smet. Häll smeten i  en plåt med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm.
2. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp den på  ett nytt bakplåtspapper och dra bort papper. Låt  kakan kallna.
3. Fyllning: Bryt chokladen i mindre bitar. Ta undan 2 msk grädde  till glasyren. Koka upp resten av grädden och häll  den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Ställ smeten i kylen ca 1 timme och sedan vispa den fluffig med elvisp.
4. Glasyr: Bryt chokladen i bitar. Smält den över vattenbad och blanda ner smöret. Rör i grädden och låt glasyren kallna.
5. Montering: Droppa konjak på tårtbotten. Bred ut chokladgrädden jämt på chokladbottnen. Rulla ihop, från långsidan till en fast rullen. Bryt glasyren över hela rullen och räffla den med en gaffel. Pudra över med kakao. 

4 kommentarer:

Lämna gärna en kommentar, det skulle vara så kul att veta vad du tycker!!!