fredag 23 augusti 2013

Fredags fika

Vilken skön fredagskväll, perfekt för en liten fika i trädgården. Jag överraskade barnen och maken med en smaskig chokladtårta. Mina kära har inte varit bortskämda med hemmabackade den senaste tiden och sonen kommenterade det hela med "mamma har börjat blogga igen...."


Ätbara blommor som dekoration


Hur som helst vill jag dela med mig av receptet på den här goda tårtan.

Chokladtårta med vaniljkräm

Tårtbotten (tårtformen ∅24 cm)

Ta fram tre lika stora glas. Knäck 4 ägg i det första glaset och mät upp lika mycket strösocker i det andra. I det tredje glaset mäter du upp lika stor mängd mjöl, där 2/3 är vetemjöl och 1/3 kakao + 1,5 tsk bakpulver.
Sätt ugnen på 175C. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner mjölblandningen. Häll i smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i ugnen i 35-40  min. Låt botten svalna i sin form innan du stjälper upp den på ett bakplåtspapper.

Vaniljkräm

5dl mjölk
1vaniljstång
1 1/2  dl strösocker
7 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50g mjukt smör

Koka upp mjölk med delad uppskrapad vaniljstång. Lift upp stången efter uppkoket.
Vispa äggula, majstärkelse och socker vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning. Häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
Smält smöret i den varma krämer under vispning och kyl sedan krämen i ett isbad.

Chokladkräm till toppning

300g mörk choklad, minst 50% kakaohalt
3/4 dl vispgrädde
80g smör

Smält ihop choklad, grädde och smör i en skål över vattenbad. Rör då ch då. Låt krämen svalna helt. Vispa skämen slät och blank med elvisp.

Dela tårtbotten i tre delar och bred ut vaniljkräm över första och andra skivar. Lägg på den översta skivan och bred ut chokladkräm. Garnera med ätbara blommor.


Önskar er en fin helg!
Kramar

 

4 kommentarer:

  1. Haha va sött "mamma har börjat blogga igen" :)
    Gulligt sagt!
    Chokladtårtan ser supergod ut!

    Kram på dig

    SvaraRadera
  2. Så vackert! Det ligger faktiskt lite sanning i hans kommentar, man blir lättare färdig att göra små pyssliga och mysiga saker, som att baka, när man bloggar :)
    Ha en fin kväll! /Esmeralda

    SvaraRadera
  3. Tårtan vara fantastiskt god :-) Jag hade tur att komma förbi när det bjöds på tårta! Kul att du har börjat blogga igen så man har något att läsa och få titta på fina bilder! Kram Eva

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, det skulle vara så kul att veta vad du tycker!!!