tisdag 5 juli 2011

Före och efter...måla om möbler med olika tekniker

Sommaren för mig är tiden för olika renoveringsprojekt. Förra sommaren målade jag om ett stort skåp som står i köket och flera mindre möbler bla en liten fåtölj. Jag använde olika målningstekniker och idag vill jag visa "före" och "efter" bilder och berätta hur jag gjorde.
Jag gillar när möbler ser lite slitna och gammaldags ut och får med hjälp av målning ett lantlig shabby chic utseende.

Det här skåpet målade jag med vit vattenbaserad grundfärg. För att få den härliga gråa kulören blandade jag i några droppar av svarta pigmentet och några enstaka av umbra. Jag använde flytande brytfärg i kulörerna svart och umbra från Tonexa. Mitt råd är att prova sig fram sakta och ta lite pigment i taget än att få för mörk färg. Färgen mörknar när den torkar. För att få det antika utseendet penslade jag skåpet med lasyrolja. Jag blandade till lasyren med 2dl lasyrolja och en halv deciliter balsamterpentin. Sedan droppade jag i några droppar svart och umbra pigment.
Jag avnände en fin pensel med bra uppsugningsförmåga och torkade bort överflödig lasyr med trasor.
När skåpet torkat klart började jag slipa med fint sandpapper där jag ville få det slitna utseendet. Till sist polerade jag möbeln med stålull.


Den andra tekniken är lite lättare och billigare när det gäller inköp av materialen.
Första varvet målade jag med blandning av 3dl shellacklösning + 1dl rödsprit och 3msk brun umbra pigment. Sedan målade jag tre varv med vit vattenbaserad färg som jag spädde ut med lite vatten så att den blev lite lättare i konsistens. Jag målade tre varv med vit färg och finslippade efter varje varv med fint sandpapper där jag ville ha det slitna utseendet. Till sist målade jag hela ytan med vattenbaserad matt lack.
Denna sommaren har jag ett nytt renoveringsprojekt på gång. Vill inte avslöja än vad det är men lovar att berätta lite längre fram när allt är färdigt. Det blir ju ganska snart för jag har bara två veckor kvar av min mammaledighet.

29 kommentarer:

 1. Hej
  Så härligt snyggt det blev, kul med lite olika målningstekniker!!
  Roligt att du hittade till mig..
  ha det så himla gott!
  kram
  sandra

  SvaraRadera
 2. Vad duktigt av dig - blev jättefint i båda fallen! :-)

  SvaraRadera
 3. Hej åhh vilken fin blogg du har och vilka fantastiska jobb du lägger ner på möblerna wow =) Jag blir kär =) Hoppas att allt är bra med dig och att vi snart hörs igen. Kram Tina

  SvaraRadera
 4. Thank you for sharing an interesting and very useful article. And let me share an article about health here I believe this is useful. Thank you :)
  >
  Obat Keloid Menahun
  Cara Mengobati Konjungtivitis (radang mata) secara Alami

  SvaraRadera
 5. look at here now Valentino Dolabuy straight from the source Valentino Dolabuy look here Check Out Your URL

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, det skulle vara så kul att veta vad du tycker!!!