onsdag 27 juni 2012

Mumsiga jordgubbar



Vaknade med tuppen imorse och blev sugen på att göra min somrigaste tårta - Nötmaräng med jordgubbsgrädde. Det är som motsats till det tråkiga vädret som fortsätter hålla sig fast. Här kommer receptet:


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 140 grader, grovhacka nötterna. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper (ca 26-28cm), smörj och mjöla den.
2. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock, seg, blank. Vänd då försiktigt ner ättiksprit, majsstärkelse och nötthack.
3. Bred ut smeten på bakplåtspappret, forma kanterna lite högre och toppigare. Grädda marängen i mitten av ugnen i 1 1/2 timme. Stäng av värme och lätt marängen eftertorka i ugnen i minst 3 timmar, men gärna över natten.
4. Vispa grädden ganska löst. Vänd när vaniljsocker, mynta och jordgubbar.
5. Fyllning läggs precis innan servering.


Har ni jordgubbar i trädgården? Jag var tyvärr tvungen att plocka bort alla jordgubbsplantor hos mig för några år sedan för de fick en konstig sjukdom. Så nu drömmer jag om ett stort jordgubbsland med massor av skörd för att sylta, baka, frysa och äta så mycket jag orkar:)
Men man börjar så smått, i år köpte jag tre lite ovanliga jordgubbsplantor för att testa att odla i krukor.
  

8 kommentarer:

  1. привет ))

    спасибо

    SvaraRadera
  2. Mmmmm vad himla gott, det där receptet printas ut till min idébank:) Näää jag har inga jordgubbar i år, tänker ha några plantor vid växthuset när vi kommer igång och fixar det fint där *längtar*.

    Kraaaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  3. I love maräng, som du kanske vet!
    Får nog göra en till eftermiddagen..

    kramen

    SvaraRadera
  4. Låter jättegott! :-)

    Nej, tyvärr inga jordgubbar - men har i år köpt hallonbuskar för det tycker jag också om, plus att vi har svarta vinbär och blåbärstry.

    SvaraRadera
  5. Det ser verkligen jättegott ut! En sådan tårtbit till kaffet...mmmm! Kram

    SvaraRadera
  6. Å vad härligt med jordgubbstårta! Får pröva ditt recept har flera i bekantskaptskretsen som är Glutenintoleranta! Ha en fin dag! Kram Iréne

    SvaraRadera
  7. Åh vilken läcker tårta, den måste provas! Har mycket kalasande framöver. Du har väldigt fina bilder i bloggen :)
    Tjingeling

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, det skulle vara så kul att veta vad du tycker!!!