söndag 25 mars 2012

Påsktårta

Vilken underbar dag det har varit: solig och varm,  ett bevis att vi går mot sommartid! Vi har varit ute hela dagen i trädgården och städat och fixat. Även tvätten har hunnit att torka i solen första gången för denna säsong.



Idag planterades många vårblommor och min favoritblomma - vit ranunkel. Sedan fikade vi i trädgården med tårtan som jag gjorde igår.


Tårtfat "Mynte" Ib laursen från webbutiken Lavendeldockor.

Denna tårtan brukar jag göra till påsken och jag gillar den fräscha smaken av saffran och mynta. Dessutom kan tårtan göras dagen innan fest och förvaras i frysen. Så smidigt!


Påsktårta med saffran och mynta

Botten:
300g mandelmassa
1ägg
2 äggvitor
2 msk kakao

Fyllning:
3dl vispgrädde
200g vit choklad
2 äggulor
ev 2 msk färsk hackad mynta
1/2 paket saffran

Garnering:
färsk mynta
5 passionsfrukter

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och rör ner ägg, äggvita och kakao.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna.
4. Fyllning: Vispa grädden men inte alltför hård. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa ner äggulorna en i taget i chokladen. Tillsatt lite av den vispade grädden och rör ut till en jämn smet. Rör ner av mynta och saffran. Vänd sist ner chokladsmeten i resten av grädden.
5. Bred ut smeten över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys minst 3 timmar. Låt tårtan stå framme mins 30 min före serveringen. Garnera med mynta och halverade passionsfrukter.

Önskar er alla en underbar start på den kommande veckan!
 

11 kommentarer:

  1. Det här receptet ska jag pröva, absolut!
    Visst är det en skön känsla att få vara ute o greja..

    Ha det fint o kram

    SvaraRadera
  2. Åh, så fin, den ser riktigt smaskens ut! Jag sparar receptet utifall att jag får lust att göra den =)
    Ha en fin start på veckan, kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Ser gott ut och jag tycker om ranunklar! :-)

    SvaraRadera
  4. Tack för receptet, det låter och ser gott ut!

    Trodde först det var min bukettranunkel jag såg, tog en bild på den idag.
    De har nästan gått om vita tulpaner som favoritblomma här hemma.

    Ha en fin vecka!

    Kram

    SvaraRadera
  5. Gott, det receptet skall jag prova...älskar mandelmassa.

    Vackert tårtfat.

    Ha en fin vecka
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  6. Spännande recept för en mandelmasseälskare som mig!

    Ha en skön kväll!

    Kramiz Madd

    SvaraRadera
  7. Mmmmmm det där såg supergott ut!! Och jag funderar på att prova att göra det till sista april då vi får hem gäster:) Tuuuuuusen tack för receptet!!

    kraaaaaaam aka

    SvaraRadera
  8. Ser underbart god ut och vilken vacker blomma.
    Ha en fin måndag.
    kram kram Malin

    SvaraRadera
  9. Kakan ser god ut och så är den vacker också!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  10. Hej! Det receptet ska jag ta vara på, så smidigt att kunna göra en tårta dagen innan! Superbra! ha det gött! Kram Iréne

    SvaraRadera
  11. Hejsan!

    Härliga bilder! Jag spar ner receptet - den verkar smarrig!

    Kramen jenny

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, det skulle vara så kul att veta vad du tycker!!!