onsdag 13 augusti 2014

Loppmarknad i Dublin och hur man restaurerar om en vintage resväskaNär jag reser utomlands har besök av lokala loppmarknader blivit en vana för mig. Vi var i Dublin sista söndagen i juli, precis när loppmarknaden på Newmarket Square, Dublin 8 öppnade sina dörrar ( loppmarknad äger rum sista söndagen i månaden). Rolig upplevelse kan jag säga. Allt från skatt till skräp kunde man hitta på marknaden och jag kom därifrån med tre nya skatter.


 En rund resväska från 60 talet, en liten 50-tals hatt och en vintage klänning.   


Gamla resväskor är mycket stiliga inte som nu för tiden när allt ser nästan likadant ut och dessutom har de sin historia. Jag kan föreställa en flygvärdinna på British Airlines som hade denna väskan med sig över hela världen.
Resväskan tänkte jag använda som förvaring men fy vad den luktade och hade minst 50-års gammal smuts och fett på sig... Jag fattade inte det när jag köpte den på marknaden men när jag öppnade väskan hemma spreds en unken doft snabbt i hela rummet. Då googlade jag snabbt över alla möjliga tips om gamla resväskor och här kommer min sammanfattning om hur du tar hand om en vintage resväska.

1. Damm och smuts... Använd en fuktig trasa och varmt vatten med lite diskmedel i för att ta bort smuts och damm som har samlat på resväskan. En tandborste hjälper komma åt smutsiga partiet vid låset och handtaget. Sedan torka av resväskan med en torr ren trasa för att ta bort överblivet vatten som kan orsaka skador.
2. Ta bort unken doft...  Öppna resväskan och låt den stå några dagar vid öppet fönster eller vädra den utomhus men inte direkt i solen. Lägg sedan några skrynklade tidningar på botten av resväskan. I en liten skål gör en blandning av bakpulver med några droppar av lavendelolja i och lägg skålen ovanpå tidningar i resväskan. Stäng väskan och låt den stå ett par dagar. Tidningar och bakpulver absorberar den unkna doften.

7 kommentarer:


  1. شركة غسيل خزانات بالمدينة المنورة شركة غسيل خزانات بالمدينة المنورة
    افضل شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, det skulle vara så kul att veta vad du tycker!!!