söndag 24 augusti 2014

Söndagsbilder


Idag beger jag mig till Köpenhamn för att kolla på höstens nyheter på inredningsmässa "Design Trade". I bloggvärlden har det redan skrivits mycket om nya trender som visades på Formexmässan i Stockholm och det kommer bli mycket spännande att se vad mässan i Köpenhamn bjuder på i år.


Och än så länge har jag inga inredningsbilder från mässan så bjuder jag på söndagsbilder av blommor från min trädgård. Flera söndagsbilder finns på att se Fabriken.





Önskar er alla en underbar söndag. 

torsdag 21 augusti 2014

50-tals vardagsrum

När jag sprang med kameran i vardagsrummet idag konstaterade jag glad att det har hänt saker sedan jag var på en inredningsworkshop i vintras. Då skrev jag ett inlägg om vilka förändringar jag skulle vilja genomföra.


Nu börjar rummet andas 50-tal och det känns lite mer ombonad med bruna toner, enkla linjer och några få detaljer. Vardagsrummet ändrade stilen fast soffan och pallen fick stanna kvar.


Däremot fick gamla fåtöljerna åka ut och "nya" fåtöljer och soffbord blev hemklickade på en auktion. Ljuskronan fyndades på myrorna.

  
Idag startar Inspirationsfabrik igen efter några veckor sommaruppehåll. Flera inspirerande vardagsrum av olika stilar finns det att kika på Fabriken.

onsdag 13 augusti 2014

Loppmarknad i Dublin och hur man restaurerar om en vintage resväska



När jag reser utomlands har besök av lokala loppmarknader blivit en vana för mig. Vi var i Dublin sista söndagen i juli, precis när loppmarknaden på Newmarket Square, Dublin 8 öppnade sina dörrar ( loppmarknad äger rum sista söndagen i månaden). Rolig upplevelse kan jag säga. Allt från skatt till skräp kunde man hitta på marknaden och jag kom därifrån med tre nya skatter.


 En rund resväska från 60 talet, en liten 50-tals hatt och en vintage klänning.   


Gamla resväskor är mycket stiliga inte som nu för tiden när allt ser nästan likadant ut och dessutom har de sin historia. Jag kan föreställa en flygvärdinna på British Airlines som hade denna väskan med sig över hela världen.
Resväskan tänkte jag använda som förvaring men fy vad den luktade och hade minst 50-års gammal smuts och fett på sig... Jag fattade inte det när jag köpte den på marknaden men när jag öppnade väskan hemma spreds en unken doft snabbt i hela rummet. Då googlade jag snabbt över alla möjliga tips om gamla resväskor och här kommer min sammanfattning om hur du tar hand om en vintage resväska.

1. Damm och smuts... Använd en fuktig trasa och varmt vatten med lite diskmedel i för att ta bort smuts och damm som har samlat på resväskan. En tandborste hjälper komma åt smutsiga partiet vid låset och handtaget. Sedan torka av resväskan med en torr ren trasa för att ta bort överblivet vatten som kan orsaka skador.
2. Ta bort unken doft...  Öppna resväskan och låt den stå några dagar vid öppet fönster eller vädra den utomhus men inte direkt i solen. Lägg sedan några skrynklade tidningar på botten av resväskan. I en liten skål gör en blandning av bakpulver med några droppar av lavendelolja i och lägg skålen ovanpå tidningar i resväskan. Stäng väskan och låt den stå ett par dagar. Tidningar och bakpulver absorberar den unkna doften.

måndag 4 augusti 2014

Smarrig kaka med sommarbär


I lördags firade vi lilla Leo och medan vi väntade på gäster bakade jag och Leo en smarrig sommarkaka. Jag har redan bakat den ett par gånger innan men kunde inte låta bli att göra den än en gång. Vad kan vara bättre än att bjuda gäster på en saftig och mjuk kaka som bara smälter i munnen?


Kakan fylls med valfria bär och denna gång hittade vi hallon, svarta vinbär och krusbär i trädgården.


Här är receptet:
200 g smör (rumstempererat)
2 dl strösocker
4 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl blandande sommarbär

1.  Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en kakform och strö den med kokosflingor.
2. Vispa smör och socker ganska länge, så att det bli fluffigt. Tillsatt äggen ett i taget och vispa ytterligare en stund.
3. Blanda mjölsorterna med vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ner det i smeten.
4. Fyll bakformen med hälften av smeten. Häll i bären som du rullat i lite vetemjöl (eller potatismjöl om de är frusna) och fyll på med resterande smet.
5. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 45 min. Låt svalna.

Glasyr: Rör florsocker (3 dl), vatten (1 1/2 msk) och några droppar nypressade citron till en tjock och trögflytande smet.  Ringla glasyren på kakan.