söndag 23 februari 2014

Söndagsbilder

Idag lyste söndagssolen och det var 9 grader varmt ute. Jag pysslade hela dagen med riktigt våriga grejer: städade i trädgården, klippte torra grenar och ställde ut trädgårdsmöbler. Det var riktigt skönt att få en ordentligt dos av solstrålar i ansikte:) 


Allt detta brukar jag göra i sluten av mars men denna vinter är nog ovanligt varm och trädgården har vaknat tidigt.



Snödroppar, krokusar och vintergäck blommar redan och jag upptäckte flera blommor när jag krattade bort löven. 

    
Detta var mina söndagsbilder och fler hittar ni här.

lördag 22 februari 2014

Moodboard: vardagsrum

Nu började jag fundera på allvar vilka förändringar skulle jag vilja göra i vardagsrummet. Först vill jag börja med belysning som inte räcker. Idag har vi bara två ljuskällor i rummet - en ljuskrona med tre fungerande lampor och en golvlampa. Jag skulle vilja utöka ljuskällor till 4-5 stycken. Det saknas en mindre golvlampa till och en eller två väglampor. I helgen tänker jag prova placeringen på ljuset med hjälp av en ficklampa.


Men en så länge nöjer jag mig med en moodboard. I alla fall börjar jag förstå vilken still skulle jag vilja ha.

tisdag 18 februari 2014

Födelsedagsfika


I söndags firade vi min man med en födelsedagsfika. Solen sken in i vardagsrummet och gjorde mig extra pigg och lycklig. Jag tog snabbt några bilder innan gästernas ankomst.
 

Det bjöds på makrons med chokladganache och en saftig banan- och kaffekaka. Jag var skeptiskt när jag bakade kakan och oroade mig om smaken av kaffe och banan skulle passa ihop. Det visade sig att smakerna gifter sig perfekt med varandra.


Och här kommer receptet...

Kaffe- & bababkaka

 2 bananer
100 g smör
1 1/2 dl kokt kaffe
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kanel 
Glasyr
50 g smör
2 msk kokt kaffe
2 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
1/2 krm mald kanel
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 180 grader. Mosa bananerna med gaffel. Smält smöret i en kastrull och rör ner kokt kaffe.
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kaffeblandningen. Tillsätt resten av ingredienserna i äggsmeten och vispa, rör allt ihop till en smet.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 22 cm i diameter och grädda längst ner i ugnen i ca 45 min.
Låt kakan svalna i formen.
Glasyr:
Blanda smör, kaffe, florsocker, kakao, kanel och vaniljsocker till en lagom tjock glasyr. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos.


söndag 16 februari 2014

Att gå på en inspirationskväll


I torsdags gick jag på en inredningskurs som ordnades av en duktig inredare/stylist Sofie. Hennes blogg - [room] by sofie  - känner ni säkert till.  Jag och 15 andra tjejer minglade i Sofies studio och lyssnade föredrag om nya möbeltrender, tapettrender och belysning.


Efter föreläsningen hade vi en rolig workshop. Innan kursen mejlade vi Sofie bilder på något rum som vi behövde hjälp med. Super kul! Jag mejlade bild på vårt vardagsrum och fick massor med tips. Snart kommer jag igång med ett nytt projekt - vardagsrummet. Men först måste vi spara lite pengar för det kommer bli kostsamt att köpa saker som jag skulle ville ha i mitt nya vardagsrum.

fredag 14 februari 2014

Alla hjärtans dag


Idag är det en speciell dag för mig man fyller år. I morse hann jag inte väcka honom med extra många pussar,  han börjar sin dag mycket tidigt... men i morgon blir han uppvaktad lite extra.  


Lilla Leo och jag har bakat en tårta och goda hjärtformade tekakor som vi ska mumsa på till frukost imorgon.

En fin alla hjärtans dag till er alla!

onsdag 12 februari 2014

Mitt bästa inredningstips

Mitt bidrag till inspobanken med temat "Mitt bästa inredningstips".

Superbilligt och enkelt att försöka skapa någonting nytt av det man redan har. Titta runt vilka föremål du har hemma, samla och gruppera dem efter form och färg.  


Träbrädor som numera får stå framme i köket. Jag gillar träet som ger en varm och fin känsla och dessutom är skärbrädorna alltid nära till hands.


Ett annat exempel är tallriksvägg där udda tallrikar och loppisfynd fick plats på en vägg i vardagsrummet. Jag valde tallrikar efter blå färg som jag är så förtjust i.


måndag 10 februari 2014

DIY: återvinning av snurrbrickan SNUDDA

Det är många som försöker göra sitt hus mer personligt utan att lägga onödigt mycket pengar på inredningen, det gör jag också. Idag blir det ett lätt DIY projekt på att återanvända en serveringsbrickan SNUDDA från Ikea.


Vi hade den brickan liggande i källaren och kvalitet på den var så pass bra att jag alltid haft tanke på att göra någonting av den.  Ett håll på baksidan av brickan för att fästa den på väggen fanns redan från början.

 

Jag målade snurrbrickan först vitt och sedan hällde svart färg ovan på.


söndag 9 februari 2014

Söndagsbilder


Söndagsmorgon med ett magiskt ljus när solen försöker tränga sig genom den tjocka dimman.


Jag startade dagen med en ljuvlig promenad med kameran och sedan blev det fika med min man i köket.
Nya söndagsbilder och inspobanken finns här >> 

En fortsatt fin söndag!


lördag 8 februari 2014

Ikeas nya kollektion Bråkig

Bild Ikea
Igår råkade jag köra förbi Ikea och av nyfikenhet gick jag in och kollade på den ombloggande kollektionen Bråkig. BRÅKIG i begränsad upplaga är resultat av nära samarbete mellan IKEA och kreativa kollektivet ArtRebels från Köpenhamn. Pastellfärger och geometriska former utmärker den läckra kollektionen. 

Medan jag stod vid utställning och fundera om det finns något jag verkligen behöver fick jag skåda hur varorna slukades från hyllor med en raket fart. Jag skulle vilja köpa en ljusgul matta med rosa fransar och en turkost stol plus några små förvaringsboxar men det kändes fel. Jag håller nämligen på att rensa ut hemma och det finns en hel hög av kartonger som väntar på att bli körd till soptippen.  Tomhänt och med en lättat samvete lämnade jag varuhuset och körde hem. Det gjorde jag bra, tycker jag :)

onsdag 5 februari 2014

Goda mandelbiskvier till kaffe


Kaffe och mandelbiskvier med apelsinganache.... Mmmm, finns det något godare?  Det gick otroligt fort att baka dessa små kakor. Apelsinganache gjorde jag av mörk choklad. Det går bra att byta den mot mjölkchoklad av god kvalité om du inte gillar mörk.

Mandelbiskvier med apelsinganache

(ca 25 st)
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
2 st äggvito
r

Apelsinganache
1 dl grädde 
2 st apelsiner, rivet skal (ej det vita då blir det beskt)
200 g mörkchoklad
2 msk smör, osaltat


 Kakor

Sätt ugnen på 190 grader. Blanda socker och mandelmassa. Tillsätt äggvitan lite i taget så det inte blir klumpar. Spritsa ut bottnar i storlek som en 5-krona. Baka i ca 10-12 minuter.

Apelsinganache

Hacka chokladen. Koka upp grädde och rivet apelsinskal. Häll det över den hackade chokladen. Mixa och tillsätt sedan smöret.  Låt stelna i kyl.

Montering
Sprita av ganachen på kakorna och låt dem stelna.

söndag 2 februari 2014